Jód a sugárzás ellen

Új Ár: 6300/palack, 2év szavatossági idő!!!

Jód a sugárzás ellen

Kivonat a Prof. Dr. Dinya Zoltán – Dr. Dinya Tamás
„A JÓD ÉLETTANI HATÁSAI ÉS EGÉSZSÉGVÉDŐ SZEREPE”

A jód szervezetünk normális működése, számos betegség megelőzése/befolyásolása szempontjából nélkülözhetetlen – az élő szervezetekben előforduló elemek közül a legnehezebb – bio-nyomelem.

A jód eloszlása a Föld felszínén egyenetlen. Viszonylag sok jód található állatokban – növényekben – tehát a tengeri eredetű táplálékokat fogyasztók jód felvétele magas! – de a tengertől távoli belső szárazföldi, főleg hegyes, vidékek jódszegények, az itt élők számára a jódpótlás elengedhetetlen.

A jódhiány ma a Földön a WHO /2007/ adatai szerint mintegy 2 milliárd embert érint, melyeknek egyharmada iskoláskorú! A jódpótlás ma még döntően a konyhasó (NaCl) jódozásával történik (10-70 mgNaI/kg NaCl, egy teáskanál jódozott konyhasó 350-400 μg jódot tartalmaz), azonban egyre inkább terjed a liszt-termékek (kenyér), a tej jódozása, valamint kapható egészséges, magas jódtartalommal rendelkező funkcionális ásványvíz (JODICUM), illetve jódkoncentrátum (Jodis-koncentrátum) mely a maga nemében egy egyedülálló — biológiailag aktív — jódos készítmény, mely kiválóan alkalmas jódpótlásra, főzés során nem veszít jódtartalmából. A jódozott konyhasó fogyasztása kapcsán azonban legyünk figyelemmel arra, hogy az ételbe sóval bevitt jódtartalom a főzés során részben eltűnik; másrészt egészségvédelmi szempontból a só fogyasztás csökkentése ajánlott, ami viszont együtt jár a jódbevitel csökkentésével is!

A szervezetnek az ionos és a semleges jódformákra egyaránt szüksége van. A hagyományos terápiában több jódtartalmú gyógyszer/gyógyszerkészítmény alkalmazott. A jód oxidáló hatása miatt jó fertőtlenítőszer. Erre a célra a legközismertebb a bőrfelületek fertőtlenítésére alkalmazott, a KI-ot tartalmazó 5 %-os alkoholos jódoldat, a „jód tinktúra” illetve a polivinil-pirrodidonhoz kötött jód, un. providon-jód (Betadin). A másik – elsősorban a homeopátia révén egyre inkább előtérbe kerülő – óvatosan fogyasztandó, korántsem veszélytelen – jód készítmény a kiegészítő és az alternatív terápiák által számos problémára (pl. jódpótlás, pajzsmirigy problémák, fibrocisztikus mell-problémák, rák és rák-prevenció stb.) ajánlott/alkalmazott, 1829-óta ismert úgynevezett LUGOL-oldat (I2KI), illetve ennek újabb, tabletta formája, az USA-ból induló Interneten is reklámozott, iodoral a lugol-oldat.

Az adaptív hipotiroidizmus az életünk során kialakul és a korral fokozódik. Oka döntően a jódhiány, mely tipikus megnyilvánulásai a struma (60-70 %), illetve a szellemi visszamaradottság (kreténizmus). A hipotiroidizmus tünetei: levertség, krónikus fáradtság, hízás (túlsúly) teltségérzés, csökkent étvágy, száraz bőr, mell ciszták megjelenése, hideg intolerancia (fokozott fázékonyság), hajhullás, alvászavarok, izom-/ízületfájdalom, depresszió, értelmi zavarok, csökkent koncentráció képesség és hiperaktivitás (jódhiányos terhes nők gyermekeinél ezek tipikusak!), menstruációs zavarok, székrekedés, látás-, hallás-, beszédproblémák. Ez később számos kórkép/betegség előzménye lehet. Ilyenek például: szív- és érrendszeri problémák, pajzsmirigy tumor, inzulin rezisztencia (2 típusú diabetesz) kialakulása/fokozódása, rostos izom fájdalom/izomgörcs. A jódhiány másik megnyilvánulása a strúmával társuló vagy annak következményeként fellépő, megelőzhető - rendszerint fejlődési/növekedési rendellenességekben is megnyilvánuló szellemi visszamaradottság/leépülés (az IQ 10-15-re lecsökken!). A jódhiány felismerése/javítása speciálisan fontos terhes/szoptatós nőknél, mivel a magzatnál/csecsemőnél agykárosodás, később alacsonyabb intelligenciaszint léphet fel.

Normál jódszintű embereknél a pajzsmirigy jódtartalma 15-50 mg, ami kb. 1-3 %-a a testben lévő kb. 1500 mg összjód mennyiségnek. A test jódtartalmának döntő mennyisége más szervek szöveteiben található, ebből az izmok kb. 30-35 %-ot tartalmaznak. (A magzat fejlődése során az anyag optimális jódbevitele alapvetően fontos!). A szervek szöveteiben a jód antioxidánsként is hat. A sejt mitokondriumának (ami a sejt „erőműve”) normális működésében a jódnak fontos szerepe van. Ehhez azonban közvetlenül nem a jodidionra (I-), hanem az oxidált formájú jódra (I2) van szükség. A jód élettani hatásaiban, a szelének is fontos szerepe van, mindketten a szervezet antioxidáns hálózatának fontos elemei.

A legújabb tudományos eredmények bizonyítják, hogy a szervezetünk antioxidáns hálózatának normális egészségvédő hatásai szempontjából nem a jód vagy a szelén abszolút mennyisége, hanem ezek aránya, SE/I a fontos/meghatározó.

A Se/I aránynak fontos szerepe van több – mindenek előtt a pajzsmirigy-, a gyomor-, a szájüregi és mellrák megelőzésében (prevenciójában).
A pajzsmirigy rákot a jódhiány és a jódfölösleg (l. strúmaképződés!) egyaránt elősegíti. A jód antioxidáns hatása fontos a gyomor/bél nyálkahártya, az immunrendszer, a nyálmirigyek egészséges működéséhez. Nagyon fontos, hogy a jód-pótlás megelőzze (legalább is együtt járjon a szelén) pótlással!

A mellrák kialakulásában/megelőzésében a jódnak alapvetően fontos szerepe van. Japánban a mell tumorok aránya alacsony, amit részben magyaráz a mg/nap nagyságú jódfelvétel, a nyugati világban érvényes μg/nap felvétellel szemben. A mellszöveteknél is érvényes a jód (I-) antioxidáns hatása. Számos tudományos adat bizonyítja, hogy a mell tumoros nők szöveti jód és szelén szintje alacsony a normál szövetekhez vagy a jóindulatú mell tumorokhoz képest. Egyértelműnek látszik, hogy a I-/Se hiány megkönnyíti a mell tumorok kifejlődését.

A szervezet jódtartalmának fontos szerepe van az elektromágneses/radioaktiv sugárzások egészségkárosító hatásainak megelőzésében, a hatások csökkentésében. Különösen igaz ez a megállapítás a sugárzásokra különösen érzékeny szervek (pajzsmirigy, here, tüdő, mell, vérképi) tumorjainak esetében. A fokozottan sugárveszélyes helyen dolgozók számára a jódbevitel (ajánlott érték: 300:400 μg/nap) fokozza a szervezet egészséges jód telítettségét, amivel várhatóan csökkennek a sugárterhelés egészségkárosító hatásai.

A szervezet optimális jódháztartásával (jódfelvétel/jódleadás, jódhiány/jódfölösleg) kapcsolatban sokféle - gyakran ellentmondó – adat ismeretes. A fiziológiai értékek általában a μg, a terápiás értékek a mg tartományokba esnek. A közétett adatok szerint a Földön legmagasabb a jódfogyasztás Japánban, kb. 13.8 mg/nap, a többi helyen 20-200 μg/nap.

A jód ma elfogadott úgynevezett „ajánlott napi felvétel” (RDA) értékek a következők:

Kor/állapot RDA (μg/ nap)
serdülők és felnőttek 150
újszülöttek 110-130
gyermekek 1-10 év között 90-120
terhes nők* 220
szoptatós anyák 290

*az USA-ban a terhességi vitaminban 150 μg/nap van
Az adatokat elemezve a 120-150 μg/nap (17-18 μg/testsúly kg/nap) jódfelvétel felel meg a normális értéknek. Az úgynevezett „felső elviselhető érték” /CUL/ 1100 μg/nap, ami azt jelenti, hogy valamennyi forrásból (táplálék + táplálék kiegészítő + funkcionális víz stb.) maximum kb. 1000-1100 μg jód felvétel ajánlott szervezetünkbe naponta. A 10000 μg/nap jódfelvétel már nem ajánlott, ez már veszélyes is lehet!

Jodis.hu