Strict Standards: Non-static method adatbazisadatok::adatbazislekeres() should not be called statically in /jodis.hu/include/adatbazisadatok.php on line 26

Strict Standards: Non-static method adatbazisadatok::adatbazislekeres() should not be called statically in /jodis.hu/include/adatbazisadatok.php on line 26

Strict Standards: Non-static method adatbazisadatok::adatbazislekeres() should not be called statically in /jodis.hu/include/adatbazisadatok.php on line 45

Strict Standards: Non-static method adatbazisadatok::adatbazislekeres() should not be called statically in /jodis.hu/include/adatbazisadatok.php on line 26

Strict Standards: Non-static method adatbazisadatok::adatbazislekeres() should not be called statically in /jodis.hu/include/adatbazisadatok.php on line 26

Strict Standards: Non-static method adatbazisadatok::adatbazislekeres() should not be called statically in /jodis.hu/include/adatbazisadatok.php on line 45
Jodis.hu - Az ivóvízről

Az ivóvízről

Új Ár: 6300/palack, 2év szavatossági idő!!!

Az ivóvízről

ORSZÁGOS DIETETIKAI INTÉZET Intézetigazgató: Prof. Dr. Rigó János MTA doktora 1529 Budapest, XII. Pihenő út L Telefon: 200-5795, fax: 392-0175

Jodid-lonnal dúsított asztali víz sugár-egészségügyi Jelentősége
A pajzsmirigy- és a vizeletvizsgálatok felhívják a figyelmet, hogy a Paksi Atomerőmű körüli 30 km-es sugarú körzeten belüli településeken, a lakosság jódellátása alacsony, és a fenti zónában az átlagos napi jód felvételének növelése szükséges.
A vizsgálatok sugár-egészségügyi szempontból fontosnak vélik a folyamatos, kismértékű, a táplálkozást kiegészítő jód fogyasztását. Radiojód terhelés esetén pedig az egyszeri nagy adagban alkalmazott jódbevitelt, amelyek mind a pajzsmirigy, mind az egésztest vonatkozásában összegződve fejtik ki védőhatásukat.
A biológiailag aktív ionokkal dúsított asztali víz literenként 0,10 mg jódot tartalmaz oldott ionok formájában. Így nem kell a szervezetnek külön energiát fordítani a feldolgozásra, egyben biztosítja az állandó, kiegészítő jódellátást. Előnye, hogy a szervezetben lévő vízmennyiség határozza meg a jódegyensúlyt, a felesleges jód kiürül szervezetből, ami védelmet jelent az esetleges táladagolás ellen. Ennek következtében a túladagolás veszélye nem ismert. Miután a napi jódszükséglet 0,15 ing, a jodid ionokkal dúsított asztali víz folyamatosan fogyasztva védőitalként alkalmazható a sugárveszélynek kitett egyéneknél, és az alacsony jódtartalmú vizet fogyasztó lakosságnál.
Prof. Dr. Rigó János MTA doktora, az Országos Dietetikai Intézet igazgatója

Szakvélemény a JODIS-koncentrátummal dúsított ivóvízről

A hazai lakosság jódellátása
Mintegy 6000 ivóvíz minta alapján Sajgó Mihályé és Farkas Ildikó, az OKI több évtizedes gyakorlattal, és nagy szakértelemmel rendelkező munkatársai megerősítették 1990- ben a korábbi megfigyeléseket, hogy az ország lakosságának 80%-a jódban szegény ivóvizet fogyaszt és felhívták a figyelmet a jódbevitel növelésnek fontosságára. Sámson László és Czégény Ildikó 2000-ben közölték megfigyeléseiket a debreceni ivóvíz jódtartalma vizsgálatával kapcsolatban, hogy az ivóvizek klórozása a jódtartalomban jelentős veszteséget okoz.
Komoly figyelmet érdemel Konrádi Andrásnak és Székely Máriának az Egészségtudományban, 2000-ben közölt vizsgálataiknak eredménye. 17 Észak-Pest és 14 Nógrád megyei településen 1763 esetben vizsgálták a vizeletminták jódtartalmát.
Megállapították többek között, hogy a jódszegénységgel társuló alacsony jódürítés az újszülötteknél igen kifejezett, több mint 80%-ban fordul elő. Az újszülöttek rossz eredményeit a várandós anyák vizsgálatainak mutatói magyarázzák A 150 mikrograrmm jódot tartalmazó jódpótlásban nem részesülő várandós anyák fele jódszegény. Ennél is megdöbbentőbb, hogy a 150 mikro gramm jódot tartalmazó MATERNA tablettával történő jódpótlásban részesültek egyharmada is jódszegény maradt. Gyermekeknél és serdülőknél közepes és súlyos jódszegénységet is megállapítottak. Az eredmények alapján sürgetik a hatékonyabb jódellátást.
Csáthy L. és Molnár L a debreceni Kenézy Kórház Gyermekoszályán 150 újszülött vizsgálata során 49%-ban állapított meg 5 5/mikro gramm/liter alatti jódürítést Az eredmények összefüggnek a várandós anyák hiányos jódellátottságával.

Jódozott ivóvízzel történt vizsgálatok eredményei
A jódürítéssel szoros korrelációt mutat a golyva. Az Egészségügyi Világszervezet elveinek megfelelően Kormányzatunk is felvette a 6-10 éves gyermekek golyva előfordulásának 5% alá történő csökkentését.
Figyelemre méltók azok a jóddal dúsított ivóvíz hatásával kapcsolatos eljárások, amelyeket Sziciliában S. Squatrio és munkatársai végeztek a helyi ivóvíz jódozásával. Gyermekeknél jóddal dúsított ivóvíz hatására 2 év alatt 55%-ról 4%-ra csökkent a golyva előfordulása a vizsgált településen. Az ivóvíz jódozása azonban speciális készüléket igényel, amely nehézkessé teszi az ivóvíz széleskörű megvalósítását. Hasonló eredményekről számolnak be G.F Maberly és munkatársai -Malaziában jódozott ivóvízzel végzett megfigyeléseikről. A vizsgálatokkal kapcsolatban Bogye G. és Tompos G._ megállapítja „A vizsgálatok arra utalnak, hogy az ivóvíz jódtartalmának növelése hatásos és olcsó módszere a jódbevitel fokozásának".
Jódhiány következtében előforduló gyakoribb betegségek A jódhiány következtében gyakran fordul elő várandós anyáknál a spontán abortusz vagy koraszülés. Gyermekeknél a golyva kifejlődése mellett testi és szellemi fejlődés elmaradás lehet következménye a jódhiánynak.
Felnőtteknél a pajzsmirigy csökkent működése során, nemcsak golyva, hanem zsíranyagcsere, és keringési zavarok következtében ér- és szívbetegségek alakulhatnak ki. A megfigyelések egyértelműen felhívják a figyelmet minden korosztályban a jódpótlás fontosságára.

Napi jódszükséglet életkorok szerint:

kor mikrogramm
0-5 hónap között 40
9-13 hónap között 50
1-3 év 70
4-6 év 90
7-10 év 120
10 év felett 150
Terhesség alatt 175
Szoptatáskor 200

A JODIS koncentrátum előnyei és élettani hatása
Külföldi vizsgálatok szerint a jódhiányos állapot pótlására különösen előnyös a koncentrált jodid-ionnal dúsított ivóvíz, amely literenként 100 mikro gramm jodidot tartalmaz. A JODIS koncentrátum központi gyártása biztosítja a stabilizált, garantált minőséget. A jódozott ivóvíz gyártása nem igényel különösebb technikai felkészültséget, a meglévő technológiákkal megoldható, nem kell új technológiát, berendezést létrehozni.
Üdítőitalt gyártó üzemekben is könnyen megvalósítható a JODIS koncentrátummal történő üdítőitalok előállítása, mert a koncentrátum vízzel oldva homogén vegyületet alkot, amit jódozott só esetében nem lehet biztosítani nagyobb mennyiségű étkezési termékeknél. Technológiai szempontból lényeges hogy a jód ionok stabilizációs hatással rendelkeznek, meghosszabbítják ezzel a késztermék tárolási idejét.

Klinikai vizsgálatok eredményei JODIS koncentrátummal dúsított ásványvízzel végzett megfigyelések során
Aszténiás, legyengült betegeknél végzett klinikai megfigyelések igazolták, hogy a terápia folyamán nőtt a betegek munkabíró képessége fáradtságérzetük megszűnt, immunrendszerük erősödött. Nemzetközi orvos csoport által végzett klinikai vizsgálatok szerint azoknál a betegeknél, akiknél a kezelés előtti állapotban immunrendszerük gyengeségét az antitestek képződését gátló „T-szupresszorok" alacsony szintje mutatta, a JODIS koncentrátummál dúsított ásványvíz hatására az értékek normalizálódlak, enyhe csökkenés csak a betegek 1/5 részénél volt tapasztalható.
Azon betegeknél, akik izgalom esetén emocionális labilitást és szapora szívverést tapasztaltak, a jódos ivóvíz hatására csökkentek a panaszok. A jodid ionnal dúsított ásványvíznek a gyomor és bélrendszerre kifejtett hatását szintén pozitívan értékelték. A kezelés folyamán a betegek nagy többségében megszűnt a hányinger és bél puffadása. Azoknál a betegeknél, akik szorulási problémákkal küszködtek. a jódos ivóviz fogyasztása után a bél normális működése helyreállt. Számos klinikai vizsgálat alapján felhívják a figyelmet a jódozott ivóvíz betegségmegelőző hatására.
Fontos megfigyelési tényező, hogy a JODIS ásványvíz hatására az általános klinikai laboratóriumi, a vér- és a vizeletvizsgálatok nem tértek el a normál értékektől.

Következtetés
A táplálkozás-epidemiológiai felmérések és a klinikai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy hazánk lakossága jelentős százalékban, jódhiányban szenved. A vizelet jódürítése során megállapítható, hogy a várandós anyák és már az újszülöttek jelentős százaléka is a jódhiány súlyos vagy közepes formáit mutatják. A jódhiánnyal járó betegségek megelőzése csak a jód megfelelő biztosításával érhető el. A hazai geológiai és ökönómiai szempontok is szükségessé teszik a korszerű, olcsó, könnyen megvalósítható, hatásos jódpótlás bevezetését.
Számos lehetőség közül (jódozott konyhasó, élelmiszerek jódozása, takarmányok jódozása, jódtabletták szedése, jódtartalmú ásványvizek) a gyakorlatban legjobban Só József professzor által 1955-ben bevezetett jódozott konyhasó fogyasztása honosodott meg.
Ma azonban a konyhasófogyasztást a magas vérnyomás és a szív és keringési betegségek egyik veszélyeztető tényezőjének tartjuk, természetes, hogy a jódpótlás újabb, korszerű, hatásos megoldásán kell gondolkodni. A nemzetközi vizsgálatok eredményei és hazai vélemények ilyen olcsó, könnyen alkalmazható hatásos formának tekintik az ivóvíz, vagy ásványvíz jóddal történő dúsítását. További előnyt jelent, ha a dúsítás ionos formában történik. Ennek az igénynek felel meg a JODIS koncentrátummal történő dúsítása az ivó- vagy ásványvizeknek, amelynek hatásosságát megfelelő klinikai vizsgálatok és megfigyelések biztosítják.
Budapest, 2002. 08. 19.
Prof. Dr. Rigo János
MTA doktora Országos Dietetikai Intézet igazgatója


Strict Standards: Non-static method adatbazisadatok::adatbazislekeres() should not be called statically in /jodis.hu/include/adatbazisadatok.php on line 26

Strict Standards: Non-static method adatbazisadatok::adatbazislekeres() should not be called statically in /jodis.hu/include/adatbazisadatok.php on line 26

Strict Standards: Non-static method adatbazisadatok::adatbazislekeres() should not be called statically in /jodis.hu/include/adatbazisadatok.php on line 45
Jodis.hu